یکی از قوانین حاکم بر کشور قانون کار است که بر رابطه بین کارگر و کارفرما نظارت دارد. براساس مواد 48 و 49 قانون کار ج.ا.ا که در سال 1369 تدوین گردید ، وزارت کارو امور اجتماعی وقت موظف شد که به منظور جلوگیری بهره کشی از نیروی کار دیگری تمامی کارگاه های مشمول تهیه و تنظیم طرح طبقه بندی مشاغل را بدین سمت سوق دهد . این قانون تا کنون نیز به مورد اجرا گذاشته شده است .
طرح طبقه بندی مشاغل شرکت هلدینگ مخابرات ایران و شرکتهای تابعه پس از اعمال قانون خصوصی سازی در ایران و واگذاری شرکت به بخش خصوصی در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی حسب تفسیری منبعث از ماده مذکور که هدف از آن را خصوصی سازی اعلام نمودند در سال 1391 به تایید نهایی اداره کل روابط کارو جبران خدمت رسید و طی گذراندن فرآیند تهیه و تنظیم آن گزارش اجرایی طرح شرکت هلدینگ مخابرات و شرکتهای تابعه بر اساس ضوابط و دستورالعمل های اداره کل روابط کارو جبران خدمت در پنج مرحله از تاریخ واگذاری شرکت به بخش خصوصی تهیه و تنظیم گردید.تاریخ واگذاری شرکت در سال 1388 بود و از همان سال میانگین ضریب ریالی کلیه شرکتهای تابعه به مورد اجرا گذاشته شد . طراحی جدول مزد کارکنان در سال 1391 یعنی پنجمین مرحله اجرا با ضریب ریالی 680.52 و حداقل دستمزد به مبلغ 129900 ریال پس از اعمال مصوبات شورای عالی کار انجام پذیرفت و درسال 1394 تایید نهایی اصلاحیه ( متمم ) طرح به تفکیک برای تمامی استانها صادر گردید.
طرح طبقه بندی مشاغل شرکت هلدینگ مخابرات و شرکتهای تابعه به منظور مشخص شدن وظایف گروه های مختلف و همچنین تعیین میزان حقوق و دستمزد آن ها بوده و به طور کلی در طرح مذکور موارد ذیل تعیین و ارزیابی شده است :
اگر در زمینه طرح طبقه بندی مشاغل و روابط کاری میان کارگر و کارفرما با مشکلاتی مواجه شده اید، ما سرکار خانم شهره صبوری را به شما معرفی می کنیم. شهره صبوری در زمینه مشاوره روابط کاری، طبقه بندی مشاغل و جبران خدمات فعالیت دارد که دارای مجوز های مربوطه از سازمان های ذی ربط بوده و شما می توانید با مراجعه به رزومه فعالیتهای ایشان و تیم همراه از ضمانت ، کیفیت و وفاداری تیم وی بهره مند گردید.
خانم صبوری در طول پروژه راهنمایی های لازم پیرامون ایجاد عدالت مزدی، همسان سازی مشاغل با هدف شایسته سالاری، طراحی مدل های ارزیابی شغل و شاغل در شرکت های تابع قانون کار را در اختیار مراجعه کنندگان قرار می دهد.این مجموعه در زمینه مشاوره و ارائه خدمات مرتبط با منابع انسانی فعالیت دارد. حسابرسی تامین اجتماعی برای مشاغل سخت و زیان آور از دیگر خدمات این مجموعه است. شهره صبوری به عنوان نماینده کارگران و کارفرمایان در هیات های بدوی و تجدید نظر (هیئت های دادرسی کار) شرکت می کند.
اگر به منظور رفع مشکلات خود مایل به برقراری ارتباط با این مجموعه هستید، می توانید با شماره ۰۹۱۲۱۰۳۵۶۸۹ تماس بگیرید. مشاوران این مجموعه از طریق ایمیل[email protected] نیز پاسخگوی سوالات شما عزیزان خواهند بود. به منظور کسب اطلاعات کامل پیرامون خدمات ارائه شده در این مجموعه، می توانید به وب سایت شهره صبوری نیز مراجعه نمایید.
یکی از اهداف اساسی این شرکت همانند سایر شرکتهای دیگر ایجاد یک نظام صحیح مزدی می باشد. طبق ماده ۴۹ قانون کار ۲ هدف عمده اجرای این طرح عبارتند از:
طبق این طرح ، مسئولیت های هر فرد در جایگاه شغلی او مشخص شده است . در این شرایط کارفرما نمی تواند از یک فرد انتظار کار کردن در چند جایگاه شغلی به طور همزمان را داشته باشد. اگر شخصی به طور همزمان در چند جایگاه شغلی مشغول به کار باشد، مخالف ضوابط مندرج در طرح طبقه بندی مصوب شرکت خواهد بود . یکی دیگر از اهداف این طرح یکسان سازی حقوق و مزد در برابر شرایط کاری یکسان می باشد.
مدیریت ارشد شرکت مخابرات به منظور اخذ تاییدیه نهایی طرح طبقه بندی مشاغل در وهله اول با یکی از مشاوران مورد تایید اداره کل روابط کارو جبران خدمت نسبت به عقد قرارداد اقدام و پس از تایید قرارداد توسط اداره کل موردالاشاره نسبت به تهیه و تنظیم طرح و طی فرآیند اجرایی آن اقدامات لازم را بعمل آوردند . مشاور (طراح ) طبقه بندی مشاغل می باید از صحت مدارک مشروحه ذیل اطمینان حاصل نماید:
مشاور فنی ( طراح ) بر اساس مدارک و مستندات موجود، نسبت به ارزیابی براساس نظام ارزیابی مصوب وزارت تعاون ، کار ورفاه اجتماعی و یا سایر ضوابط مربوط به روشهای متفاوت ارزیابی شغل و شاغل اقدام و گروه شغلی هر یک از افراد شاغل در کارگاه و یا ( گرید بندی شغل و شاغل) را مشخص خواهد کرد. پس از نگارش این طرح کارفرما موظف است که پس از تایید چارت سازمانی از اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل ( دو نفر نماینده کارگران به انتخاب کارگران ، دو نفر نماینده کارفرما به انتخاب کارفرما و یک نفر نماینده سرپرستان به انتخاب سرپرستان) بخواهد که صفحات طرح را در صورت تایید امضا کرده و به همراه مهرو امضای طراح طبقه بندی مشاغل برای اخذ تاییدیه نهایی به مرجع مربوطه ارجاع دهد . طرح شرکت مخابرات همانند سایر طرحها پس از بررسی در اداره کل روابط کارو جبران خدمت مورد تایید قرارگرفته .برای اجرا به شرکت مجوز ابلاغ گردید . در صورتی که با روال اداری این طرح آشنایی کامل ندارید می توانید آن را به فردی متخصص و با تجربه همچون سرکار خانم صبوری بسپارید تا اجرای طرح، با موفقیت به پایان برسد.
در کارگاه هایی که تعداد کارگران و کارکنان آن ها کمتر از ۵۰ نفر است، تهیه و اجرای طرح طبقه بندی مشاغل الزام آور نیست . از آن جایی که تعداد کارکنان شرکت هلدینگ مخابرات بیش از ۵۰ نفر بوده است طرح طبقه بندی مشاغل در این دستگاه و شرکتهای تابعه به اجرا درآمد.
در این طرح کارگران و کارکنان با توجه به ماهیت شغلی خود در گروه های ۱ الی ۲۰ دسته بندی شدند.از موثر ترین علل ایجاد گروه های مختلف در مشاغل می توان به موارد زیر اشاره نمود.
از آن جایی که طرح طبقه بندی مشاغل در مخابرات اجرا شده است می توان گفت که مزد پایه سنوات و گروه، سبب تشکیل مزد مبنا شده که نحوه محاسبه مزد شغل در گروه های بیستگانه با استفاده از یک فرمول ضریب ریالی روش امتیازی ( پست و شغل) انجام شد که این فرمول به شرح زیر است.
ضریب ریالی = جمع مزد بعد از اجرای طرح – جمع مزد سنوات گذشته کارکنان – جمع حداقل دستمزد کارکنان / جمع فراوانی × اختلاف امتیاز هر گروه منهای هشتاد
نحوه محاسبه مزد شغل = ضریب ریالی جدول مزد × (اختلاف ایکس منهای هشتاد )+ حداقل مزد سال مربوطه
طبق این فرمول میزان حقوق گروه های مختلف متفاوت است. محاسبه مزد در سالهای آینده نیز بر اساس مصوبات شورای عالی کار مزد شغل × افزایشات شورای عالی کار + مبلغ ثابت مزد خواهد شد. همچنین مزد پایه سنوات سال قبل × افزایشات شورای عالی کار + مزد پایه سنوات گروه مربوطه در سال جدید خواهد شد.
اگر چه طرح طبقه بندی مشاغل شرکت مخابرات اجرا شده، اما هنوز برخی از کارکنان و کارگزاری های مخابرات نسبت به طرح مذکور شکایت داشته که قطعاً این افراد به دنبال یک راهکار قانونی برای احقاق حق خود می باشند.
در سیستم شرکت مخابرات کمیته طبقه بندی مشاغل وجود دارد. در صورتی که هر یک از کارگران و یا کارکنان مخابرات با مشکلی مواجه شوند، باید در اسرع وقت این موضوع را با نماینده خود در کمیته در میان بگذارند.
این کمیته موظف است که به اظهارات و شکایات تمامی افراد رسیدگی کند. در صورتی که کمیته پاسخگوی شکایات نباشد، این موضوع به هیئت حل اختلاف ارجاع داده می شود. هیئت حل اختلاف مشکلات کارگران پیرامون طرح طبقه بندی مشاغل را به طور کامل بررسی نموده و در نهایت بهترین رای را صادر خواهد کرد. اجرا کردن رای صادر شده الزامی بوده و هر دو طرف موظف هستند که به آن عمل نمایند.
طرح طبقه بندی مشاغل به منظور جلوگیری از بهره کشی هر دو طرف یعنی کارگر و کارفرما، توسط اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی اجرا شده است. مهم ترین هدف اجرای این طرح، مشخص شدن شرح وظایف افراد در شرکت مخابرات می باشد. طبق این طرح کارفرما نمی تواند از فرد انتظار داشته باشد که همزمان در چند جایگاه شغلی فعالیت کند و تنها حقوق یک جایگاه شغلی را به او پرداخت نماید.
این طرح در سیستم ها و صنف هایی که تعداد کارگران و کارکنان آن ها بیشتر از ۵۰ نفر است اجرا می گردد. برای این که یک کارفرما بتواند این طرح را دریافت کند در وهله اول باید درخواست خود را به مشاوران دارای مجوز از وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی را اعلام نمایند. پس از طی مراحل قانونی، اداره کار این طرح را تصویب کرده و کارفرما می تواند آن را در محیط کار خود اجرا کند.
کمک گرفتن از شخصی متعهد و با تجربه در زمینه طرح طبقه بندی مشاغل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است تا بتوانید در کمترین زمان ممکن آن را دریافت نمایید. خانم شهره صبوری یکی از افرادی است که در این زمینه 31 سال سابقه مفید داشته و می تواند بهترین و با کیفیت ترین خدمات را در اختیار شما قرار دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره مربوطه تماس گرفته و یا به وب سایت این مجموعه مراجعه نمایید و مشاوره های رایگان را دریافت کنید.
مخابرات موظف است بر اساس استاندارد ها و قوانین وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی به منظور تعیین جایگاه های شغلی متفاوت در این صنف و مشخص شدن حقوق ها این طرح را اجرا نماید.
استقرار صحیح مناسبات با بازار کار و مشخص شدن شرح وظایف و مسئولیت ها
خیر، این طرح در کارگاه ها و صنف هایی که تعداد کارگران و کارکنان آن ها بیشتر از ۵۰ نفر است اجرا خواهد شد.